Hoe betrouwbaar zijn websitestatistieken?

(Dit artikel heb ik eerder geplaatst op Marketingfacts. Daar zijn ook reacties geplaatst.)

Gedetailleerde en betrouwbare statistieken zijn onmisbaar om het bezoek en de performance van een website te meten en de effectiviteit van marketing campagnes te kunnen versterken. Hiervoor gebruiken veel organisaties Sitestat of Google Analytics voor hun website en veel advertentie-netwerken DART. Maar wat doe je als je bijvoorbeeld een bannercampagne opzet waarbij verschillen tussen de metingen van het advertentie-netwerk en je eigen analytics-pakketten enorm verschillen?

Na analyse van de website statistieken van een webshop van een van onze klanten merkten we dat er nogal verschillen zijn tussen de metingen van verschillende pakketten (Google Analytics, DART en een standaard website statistieken script). Een banner campagne zou volgens de metingen van de website uitgever vaak vele kliks meer opgeleverd hebben dan de statistieken van de webshop zelf. Daarnaast kwam de ‘kliktrend’ vaak niet overeen tussen beide pakketten: de ene keer werden er bij DART bijv. enorm veel meer kliks getraceerd dan bij Google Analytics, en op andere dagen was het aantal kliks bij Google Analytics weer veel hoger dan bij DART. Deze verschillen waren ook niet zoals de eerder beschreven verschillen tussen web analytics pakketten van enkele, maar tientallen procenten. Na een korte zoektocht blijkt dat we niet de enigen zijn die dit ervaren.

Ik ben benieuwd welke verklaringen voor deze verschillen aan zijn te wijzen (zoals verkeerde implementatie van web analytics pakketten). Herkennen jullie dit probleem? Speelt dit bijvoorbeeld bij jullie klanten?  En in hoeverre is er inzicht in de kwaliteit van de web analytics pakketten en de onderlinge verschillen?

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Hoe betrouwbaar zijn websitestatistieken?”

 1. Jazz Trio zegt:

  Martijn, bedankt voor de artikel en de link naar de comments. Ik ben dit zelf an het checken.

  Jens

 2. Martijn zegt:

  Jens,

  Wat bedoel je met dat je het zelf aan het checken bent? Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

  Binnenkort starten we een pilot om te inventariseren waardoor nu precies de verschillen worden veroorzaakt. Ik zal je hier t.z.t. een update geven van de uitkomsten..

  Martijn

 3. Jazz Trio zegt:

  Martin,

  Ik ben in een met een site an het testen hoeveel verkeer ik krijg door een directory. Het is nu een test maar uiteindelijk is het de bedoeling dat ik betaal per click. De verschillen zijn vrij groot en ik meet het met GA en zij met serververkeer. Vandaar dat ik interesse in dit heb. GA geeft namelijk minder dan 20% van wat zij aangeven, maar zij tellen ook bij voorbeeld alle robots mee.

  Maar ik ben erg benieuwd naar wat je vind.

  Jens

Leave a Reply

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!