Presentatie DE conferentie 2008 vindbaarheid van erfgoed

PresentatieAfgelopen dinsdag heeft mijn collega Sander Limonard een presentatie verzorgd over de vindbaarheid van erfgoed. In de presentatie wordt een model gegeven over de manieren waarop erfgoedinstellingen zoals archieven en musea web 2.0 en user genererated content in kunnen zetten. Dit model geeft een goede basis om voorbeelden van museum 2.0 en digitaal erfgoed te plaatsen, en de rol die gebruikers hierin moeten spelen.

Tegelijkertijd gaf de conferentie een goed beeld van waar musea & archieven nu staan met web 2.0 en het digitaliseren van hun content.

TNO start project over web 2.0 & onsluiten van content voor erfgoed

Het was tijdens de conferentie interessant om te zien dat, hoewel er enige digitaal erfgoed inititiatieven zijn opgezet, een algemene visie op digitalisering en web 2.0 ontbreekt. Dit geeft extra goed aan dat het project wat we in januari starten precies goed getimed is. In dit project wordt onderzocht op welke manieren web 2.0 de ‘business’ van erfgoedinstellingen kan versterken, welke business modellen er mogelijk en/of gewenst zijn, waar gebruikers behoefte aan hebben en welke bestaande technologieën er ingezet kunnen worden voor het ontsluiten en vindbaar maken van grote hoeveelheden content. Dit betekent dat musea en archieven daarna beter in staat zijn om te bepalen wat web 2.0 en andere technologieën voor hen kunnen betekenen. Heb jij hier concrete ideeën over, en wil je eventueel meewerken aan een interview, laat het me dan weten.

De presentatie die we hebben gegeven tijdens de conferentie is hieronder te bekijken en te downloaden op Slideshare.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Presentatie DE conferentie 2008 vindbaarheid van erfgoed”

  1. [...] van erfgoedinstellingen: beheer, onderzoek, en presentatie. Dit model is gepresenteerd tijdens de vindbaarheid door en voor gebruikers sessie op de DEN conferentie en gebruiken we ook in het digitaal erfgoed project dat we bij TNO [...]

Leave a Reply

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!