Facebook beursgang interview NOS op 3: wat is Facebook waard?

Facebook-IPO[1]

Vrijdag werd ik geïnterviewd door NOS op 3 over de beursgang van Facebook. De beursgang die duidelijk zou maken dat Facebook meer dan 100 miljard dollar waard zou zijn, heeft veel discussie veroorzaakt over de daadwerkelijke waarde van Facebook.

Maar wat maakt de waarde van Facebook nu zo moeilijk in te schatten?

Vóór de waarde

  1. Social Media zijn hot: en in het bijzonder sociale netwerken. De tijd die gebruikers doorbrengen is vele malen hoger dan andere websites. Facebook is hierin met bijna 1 miljard gebruikers de grootste.
  2. Gebruikersdata en advertentiepotentie: Facebook heeft beschikking over schatten met gebruikersdata, die adverteerders maar al te liefst gebruiken om hun advertentie zeer gericht te kunnen plaatsen.
  3. Omzet en winst: Facebook genereerde in 2011 maar liefst $4 mrd omzet, waarvan maar $1 mrd winst. De potentie in deze omzet is enorm, mobiel is hierin bijvoorbeeld nog niet meegenomen.
  4. Relevantie: Facebook doet er alles aan om relevant te blijven. Zo worden er bijna wekelijks overnames gedaan zoals die van Instagram, en worden continu innovaties doorgevoerd.

Tegen de waarde

  1. Waardering: De waardering is ca. 100x hoger dan de winst. Bij vergelijkbare, kleinere beursgangen zoals Google en Linkedin was deze ratio zoals veel lager.  Ook zou Facebook hiermee groter zijn dan grote ´offline´ namen zoals McDonalds en ING.
  2. Mobiel & verdienmodel: >50% van gebruikers gebruikt Facebook mobiel, dit percentage groeit hard. Maar er is nog steeds geen goed verdienmodel voor mobiel gevonden, onder andere door het beperkte mobiele scherm.
  3. Concurrentie: Net zoals Facebook 3 jaar geleden in de US MySpace voorbijstreefde, kan dit ook zomaar het geval zijn voor Facebook. Een van de grootste rivalen is Google, dat met Google+ hard aan de weg timmert voor werelddominantie.
  4. Privacy: doordat aandeelhouders en dus financiële waardes steeds belangrijker worden, zullen meer advertenties nodig zijn en zullen gebruikers privacy in moeten leveren. Het is de vraag in hoeverre gebruikers hierin mee zullen gaan.

Bekijk de video voor de uitzending over de Facebook beursgang, op 0:45 vind je het interview.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!